הוצאות מוכרות בעסק - מורה נבוכים - מידע מפורט אודות הנושא, בדגש על החזרי מס.
הוצאות מוכרות בעסק - מורה נבוכים - מידע מפורט אודות הנושא, בדגש על החזרי מס.
מיסים מוטלים רק על רווחים, כלומר ככל שההוצאות העסקיות עולות, הרווח יורד ובעקבות כך גם שיעור המס. כדי לחשב הוצאה להפחתת מס, יש לקשור את העלות ישירות לייצור הכנסה (אם רק באופן חלקי, ניתן להכיר בחלק המקביל).
רשות מס הכנסה מכירה במספר קטגוריות יסוד של הוצאות:
ביחס למע"מ, רק עוסקים "מורשים" חייבים להגיש דוחות קבועים (חודשיים או דו-חודשיים). כדי לתבוע החזרים בגין הוצאות מע"מ, על העוסק להמציא חשבונית דרך הקופה או באמצעות תוכנה יעודית המעידה על כך שההוצאה נוצרה למטרות עסקיות. רשויות מע"מ משווים בין הכנסות מע"מ להוצאות מע"מ. אם ההוצאות עולות על ההכנסה, העוסק זכאי להחזר, אחרת הוא חייב בתשלום. הוצאות מעורבות מוערכות על סמך השימוש העיקרי בהן - ניתן לנכות 66% מהמע"מ מהוצאות עסקיות בעיקר, ורק 25% מהוצאות אישיות בעיקר.
בנוסף לעוסקים "מורשים", ישנם הרבה עסקים עצמאיים קטנים יותר המכונים "עוסקים פטורים". המונח "פטור" מתייחס לניהול תיקי מע"מ - "עוסק פטור" פטור מחישוב מע"מ. עם זאת, הפטורים מגביית מע"מ גם אינם יכולים לתבוע החזרי מע"מ. חשוב לציין שלא ניתן לשמור על מעמד 'עוסק פטור' מעבר לסף הכנסה שנתי מסוים (מתעדכן מדי שנה). עצמאים רבים שעדיין לא הגיעו לסף זה בוחרים לעיתים קרובות להפוך ל'עוסקים מורשים' מכיוון שהחזרי המע"מ יכולים לספק רווח נקי משמעותי (שאינו חייב במס הכנסה) בעסקים מסוימים.
עקרון המיסוי הוא פשוט: מיסים יש לשלם רק על רווח. הרווח מחושב על ידי ניכוי סך ההוצאות מסך ההכנסות בתוך שנת מס נתונה. לכן, ככל שהרווח גדול יותר, כך המס גבוה יותר ולהיפך. הוצאות מוכרות לצורכי קיזוז מס אם הן הוצאו כדי לייצר הכנסה. אם רק חלק מההוצאה תרמה לייצור הכנסה, אזי ניתן להכיר בחלק זה.
פקודת מס הכנסה והתקנות הנלוות מגדירות את סוגי ההוצאות המוכרות, הנחלקות בדרך כלל למספר קטגוריות:
לדיווח במע"מ ישנם שני סוגי עוסקים - "מורשה" ו"פטור" (ממע"מ).
עוסק "מורשה" הוא מי ש:
אם עוסק אינו עומד בתנאים אלו, הוא נחשב לסוחר פטור ואינו מחויב לדווח באופן שוטף לרשויות מע"מ, למעט דיווח שנתי על מחזור ההכנסות של שנת המס הקודמת.
חשבונאות מע"מ של עוסק מורשה היא חודשית או דו-חודשית, בהתאם לסוג העסק ומחזור ההכנסות שלו. כדי לקזז מע"מ, עליהם לספק חשבונית עבור ההוצאה. מע"מ אינו חל על תשלומי שכר, ארנונה, אגרות וכו', מכיוון שאין חשבונית עבור תשלומים אלו. כמו כן, לא ניתן החזר מע"מ על סחורות או שירותים שנרכשו בחו"ל עבור העסק שכן המע"מ הוא מס מקומי החל רק על עוסקים וחברות מקומיות. עם זאת, גם עוסק מורשה עצמאי המעניק שירותים ללקוח זר (חברה ציבורית לא ישראלית) פטור מגביה ותשלום מע"מ על העסקה.
במהלך כל תקופת דיווח, משווים תשלומי מע"מ עבור הוצאות ותקבולי מע"מ עבור הכנסה:
באשר להוצאות מעורבות, ההכרה במע"מ מבוססת על השימוש העיקרי בהוצאה. במידה והשימוש העיקרי הוא למטרות עסקיות, ניתן לנכות 66% מסכום המע"מ שעל החשבונית. אם השימוש העיקרי הוא אישי, ניתן לנכות רק 25% מסכום המע"מ. לסכום ההוצאה מתווסף מע"מ בלתי ניתן לתביעה. המע"מ על רכישת רכוש קבוע מוכר באופן מיידי בחודש רכישת הנכס, אלא אם מדובר בהוצאה שלא מוכרת לצרכי מע"מ, כמו רכישת רכב. זה חיוני לשמור על דיווח מדויק, במיוחד עבור הוצאות מעורבות. קיזוז מע"מ מהוצאות שקשה לייחס לעסק עלולים לעורר ביקורת תיק מע"מ, ואי התאמה עלולה לגרום לסנקציות כספיות ופליליות נגד העוסק המורשה.